Blog: Vormende ervaringen en overlevingsstrategieën voorbij.

Met een hart voor mijn werk vind ik het bijzonder om kennis te mogen delen. Op mijn eigen website beliefenbeleef.nl en seksueelmisbruikenherstel.nl, voor hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl en ikkiesnatuurlijk.nl schrijf ik zo verschillende blogs over specifieke levensthema’s en persoonlijke ontwikkeling. Ik hoop je te mogen inspireren om voor een leven te gaan in (innerlijke) vrijheid.

Een persoonlijk verhaal

‘De beste weg, is er doorheen’, dat zei mijn moeder altijd. Woorden die mij zullen bij blijven. Misschien is het bijna een levensweg geworden, voor mezelf maar ook als therapeut anderen te helpen door hun ervaringen heen te werken. Bewust noem ik het woord ‘werken’, want het is een weg… Vaker heb ik mij afgevraagd: ‘hoeveel kan een mens dragen?’ En ik weet dat het niet alleen mijn vraag is, maar die betrekking heeft op zoveel levens.

Cruciale momenten in het leven

Ik denk dat we allemaal die cruciale momenten in het leven tegen komen. Momenten waarop onze wereld op zijn kop staat, je stil zet, je na laat denken, veel dingen die dan even niet meer zo belangrijk zijn, bepaalde ervaringen die alles in een ander perspectief zetten.

Durven we hierover open te zijn? Wat doe je ermee? Hoe ga jij met jezelf om?

Strategieën die niet werken

In mijn eigen leven heb ook ik eerst veel strategieën ingezet om de pijn maar niet te hoeven voelen. Niet persé bewust… en ook een hele normale reactie, want wie staat er nu wel graag stil bij die ervaringen die je eigenlijk nooit had willen meemaken? Bij die ervaringen die angst, verdriet, boosheid en onmacht met zich mee kunnen brengen? Niemand denk ik.

Toch zijn het vaak de strategieën waar we op termijn last van krijgen, die soms nog meer schade teweeg brengen en welke ons eenzaam kunnen maken. Het is een manier om te ‘overleven’ en om bijvoorbeeld niet meer gekwetst te worden. Maar door ons te willen beschermen voor pijn, kunnen we ook niet ten volle van de mooie dingen in het leven genieten.

Seksueel misbruik specifiek

Zeker met seksueel misbruik is de eenzaamheid doorbreken van belang. Het is zo belangrijk om te kijken naar welke strategieën iemand inzet en te waken voor de herhaling van elementen van het misbruik. Soms is de herhaling heel letterlijk zichtbaar, maar veel vaker zit het geraffineerd in hele kleine dingen, woorden en handelingen. Het is soms zo’n puzzel en vraagt alertheid: wat is van iemand zelf en wat van een ander, wat is overlevingsgedrag of een strategie? Om zo uiteindelijk te ontdekken: wat is puur en wat is echt!

Recht doen aan jezelf

Ik denk dus dat het een kunst is om recht te doen aan wat er in je leeft en hoe ervaringen je gevormd hebben. Te leven vanuit je kern en wanneer die zoek is, terug te keren. Te leven in een verbinding van je hoofd, hart en lichaam. Te geloven dat je er mag zijn, gemaakt en bedoeld bent om in liefde te leven. Om dat te kunnen voelen kan een weg zijn. We zijn kwetsbaar als mens en ook zo krachtig, maar kunnen het (soms) niet alleen.

Durf hulp te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *